info@yogapot.nl

Yoga bij chronische pijn

Leer om efficient te oefenen om zo chronische pijn te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten.

Wat is de juiste manier om dit te doen? Licht, zachtjes, statisch of dynamisch?

De meeste mensen oefenen tè intens en duwen tè hard. Heb geduld! Bij chronische spierpijn ben je het meest gebaat bij hele rustige, aangename bewegingen.

Mensen zijn dikwijls op zoek naar die ene “magische” oefening die alles gaat oplossen en hen voorgoed van de pijn af helpt. Zo werkt het niet! Eén oefening zal niet genoeg doen om je van een langdurige chronische pijn af te helpen. Het kan wel verlichting brengen. Start met een serie oefeningen, voorkom om steeds weer alleen die éne oefening te doen. Bouw een trainingsschema in, als je blijvend resultaat beoogt.

Wat kun je doen om de precieze oorzaak en locatie van de pijn te vinden?

Begin met een aantal stretches rond de plek van de blessure. Als je b.v. lage rugpijn hebt, begin dan met het stretchen van de hamstrings, bilspieren, heupen en de lies. Dat zal enige druk en spanning bij de geblesseerde spieren wegnemen en maken dat deze ontspannen en vaak zo al de eerste pijn verminderen. Een ander voordeel van deze aanpak is dat de geblesseerde spieren dikwijls zo pijnlijk zijn, dat ze niet meteen rechtstreeks aangepakt kunnen worden of dan zelfs tot meer pijn kunnen leiden.

Vind de onbalans in de spier: Als je voelt welke spieren stijf zijn en welke niet, zorg dan voor een balans in flexibiliteit tussen de voor- en achterkant en linker- en rechterkant van het lichaam. B.v. als de linker hamstrings stijver zijn dan de rechter, doe dan oefeningen om de linkerkant even flexibel te maken als de rechter.